Отидете към основна версия

2 899 24

Украйна: Не доставяме ракетни двигатели на Северна Корея

  • украйна-
  • северна корея-
  • ракета-
  • двигател-
  • ким чен-ун

Съветът за национална сигурност в Киев отрече информацията на The New York Times

Снимки: БТА/АР

Украинският Съвет за национална сигурност отрече информация на в. The New York Times, че украински завод е продавал ракетни двигатели на Северна Корея, предаде Reuters.

"Украйна никога не е доставяла ракетни двигатели или друга ракетна технология на Северна Корея", се казва в изявление на секретаря на съвета Олександър Турчинов.

"Смятаме, че тази антиукраинска кампания е била задействана от руските тайни служби, за да прикрият тяхното участие в севернокорейската ракетна и ядрена програма", добави той.

The New York Times съобщи, че украинската държавна фирма "Южмаш" е изпаднала "в затруднено финансово положение" след свалянето на украинския проруски президент преди три години, защото "руснаците са анулирали закупуване на технологии за модернизиране на ядрения си флот".

"Според експерти този завод е най-вероятният източник на двигателите, които през юли са били използвани за двата теста на междуконтинентални балистични ракети, които за пръв път показаха, че Северна Корея има нужния обхват да застраши американски градове", се казва още в статията на в. The New York Times.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: