Отидете към основна версия

9 900 126

Турция оспори Лозанския договор

  • лозански договор-
  • турция-
  • гърция-
  • договор-
  • граници-
  • егейско море-
  • чавушоглу

Няма морски граници между Турция и Гърция, заяви турският дипломат

Снимка: Shutterstock

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу оспори Лозанския договор, който определя границите между Турция и Гърция, съобщи гръцкото издание „Екатимерини“.

Дипломатът заяви, че има много нерешени въпроси в Егейско море и на практика няма морски граници между двете балкански страни, определени от единен международен договор между Анкара и Атина.

„Сред тези нерешени проблеми е въпросът за суверенитета на някои малки острови и скални образувания, защото няма морски граници, определени от международно споразумение между Турция и Гърция“, заяви Чавушоглу.

Турският външен министър подчерта, че страната му иска да намери справедливо решение на всичките тези проблеми в рамките на международното право.

Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара няма да приеме ситуации „де факто“, които Атина може да се опита да създаде в географски зони със спорен териториален статут.

Лозанският договор е мирен договор, подписан по време на Лозанската конференция през 1923 година, който анулира Севърския договор от 1920 година между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война.

До подписването на Лозанския договор се стига след война между Гърция и Турция. В хода на войната Турция изтласква гърците от Анадола. С него се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция.

През последните месеци на няколко пъти се стигна до напрежение между военноморските сили на двете страни, действащи в Егейско море. Последваха взаимни обвинения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: