Отидете към основна версия

3 667 13

САЩ: Северна Корея ще пострада тежко, ако започне война

  • сащ-
  • северна корея-
  • война-
  • корейски полуостров

Държавният секретар Рекс Тилърсън потвърди, че Вашингтон ще спазва "безусловно" договора си за отбрана с Япония

Снимки: БТА/АР

Северна Корея може да се изправи пред тежки военни последици, ако предприеме военни действия, заяви министърът на отбраната на САЩ Джим Матис, цитиран от Reuters.

В тясно сътрудничество със съюзниците ни, ще има тежки военни последици, ако КНДР предприеме военни действия, каза Матис след среща с японския си колега във Вашингтон. Северна Корея трябва да сложи край на опасните си действия, настоя Матис.

Държавният секретар Рекс Тилърсън от своя страна потвърди, че Вашингтон ще спазва "безусловно" договора си за отбрана с Япония, след среща с японските министри на външните работи и отбраната по повод ядрената и ракетната заплаха от КНДР, предаде Reuters.

Тилърсън подчерта, че този договор обхваща и островите Сенкаку, които са предмет на териториален спор между Япония и Китай.

САЩ и Япония са против всякакви едностранни действия, които подкопават Япония, каза Тилърсън. Той добави, че териториалните спорове трябва да се решават по мирен път и да се запази свободата на мореплаването в съответствие с конвенциите на ООН.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини