Отидете към основна версия

3 974 71

Украйна показа бойна мощ на националния си празник (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • киев-
  • украйна-
  • парад-
  • нато-
  • петро порошенко

В събитието за пръв път участваха и военни от страни членки на НАТО

Снимки: БТА/АР

В Киев се състоя военен парад по случай 26-ата годишнина от обявяването на независимостта на Украйна. В него за пръв път участваха и военни от страни членки на НАТО, предаде ТАСС.

Украинският министър на отбраната Степан Полторак прие парада от американски военен автомобил "Хамър" вместо от традиционната съветска "Чайка", отбелязва агенцията. .

По главната киевска улица "Хрешчатик" маршируваха 4500 войници. Сред тях бяха 230 военни от НАТО и над хиляда бойци от силите, водещи операция срещу сепаратистите в Източна Украйна. По покана на Киев за парада пристигнаха министри на отбраната и делегации от девет държави - Великобритания, Естония, Латвия, Литва, Молдова, Полша, САЩ, Турция и Черна гора.

Тази година в тържествата за Деня на независимостта не участваше военна техника. Вместо това на "Хрешчатик" бе организирана изложба на такава техника - самоходни артилерийски установки, танкове, бойни бронирани машини, товарни и санитарни превозни средства. По думите на президента Петро Порошенко след края на изложбата част от тази техника ще замине за Донбас.

В речта си Порошенко заяви, че Украйна неотклонно върви към интеграция с ЕС и НАТО. Той припомни, че ЕС вече е отменил визовия режим за украински граждани и че Украйна реформира въоръжените си сили, за да отговарят на стандартите на Северноатлантическия съюз. "Сега в украинската армия продължават реформи, които са безпрецедентни по мащаб и амбиции", обяви държавният глава.

По думите му промените се въвеждат с помощта на съветници и експерти от НАТО, а вече 28 бойни армейски части отговарят на стандартите на алианса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: