Отидете към основна версия

1 249 15

Испания иска обединена Европа срещу тероризма

  • мариано рахой-
  • барселона-
  • атентат-
  • европа-
  • тероризъм

Премиерът Рахой настоява за засилване на европейското сътрудничество

Снимки: БТА/АР

Испанският премиер Мариано Рахой се обяви за засилване на европейското сътрудничество в борбата срещу тероризма, предадоха световните агенции.

"Поисках от френския президент Еманюел Макрон да засегнем този въпрос" на минисрещата на върха в понеделник в Париж, каза Рахой на пресконференция в Мадрид.

На 28 август Макрон ще събере премиерите на Испания и на Италия Паоло Джентилони, германския канцлер Ангела Меркел и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Първоначално беше предвидено срещата да бъде посветена на управлението на еврозоната, но програмата се промени.

"Моето намерение е да можем да обсъдим сегашните механизми за сътрудничество в Европейския съюз и да проучим възможностите за тяхното укрепване и подобряване", заяви Рахой след заседание на испанското правителство, на което бяха обсъдени терористичните атаки в Каталуния миналата седмица, при които бяха убити 15 човека.

Той отхвърли обвиненията в лоша координация между испанските и каталунските власти преди, по време на и след атентатите. Рахой увери, че връзката между Мадрид и Барселона е била гладка и постоянна, както на политическо, така и на техническо равнище.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: