Отидете към основна версия

1 260 2

Тръмп "съветвал" и главния прокурор

  • доналд тръмп-
  • главен прокурор-
  • джо арпайо-
  • джеф сешънс

Президентът е поискал от Джеф Сешънс да спре делото срещу негов поддръжник

Снимки: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс да се откаже от делото срещу Джо Арпайо, един от верните му поддръжници, който беше осъден през юли и помилван от държавния глава в петък. Новината предаде CNN, като се позовава на информация на в. The Washington post.

През пролетта, обезпокоен от обрата на случая, Тръмп е попитал Сешънс дали е възможно правителството да се откаже от процес срещу Арпайо, известен с прекомерното си усърдие в борбата с испаноезичните имигранти. В отговор Сешънс е заявил, че това не би било уместно, съобщава американският вестник, като се позовава на трима запознати с разговорите.

След този разговор Тръмп решил да остави случая на съда, но ако Арпайо бъде осъден, да го помилва. Така и стана - в петък вечерта Белият дом заяви, че в момента шериф Джо Арпайо е на 85 години и е служил на страната си в продължение на повече от половин век, поради което заслужава да бъде помилван от президента.

Шерифът беше признат за виновен през юли, но се очакваше присъдата да бъде произнесена през октомври.

В продължение на близо четвърт век Арпайо олицетворяваше безкомпромисното налагане на реда в окръг Марикопа, щата Аризона. Той беше осъден за нарушаване на разпореждане на федерален съдия, което му забраняваше извършването на патрули, смятани за дискриминационни.

Шерифът е отявлен поддръжник на Тръмп и се самообявява за "най-твърдия пазител на реда в Америка". През 2016 г. той обяви публично подкрепата си за тогавашния кандидат за президент, който му върна услугата по време на кампанията му за шериф на окръг Марикопа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини