Отидете към основна версия

4 895 15

Ердоган: Обвинението на съда на САЩ е скандално (ВИДЕО)

  • реджеп ердоган-
  • охрана-
  • гардове-
  • посолство-
  • турция-
  • вашингтон

Президентът на Турция Реджеп Ердоган окачестви като „скандално” повдигането на обвинения от страна на американския съд срещу 15 от неговите охранители, които участваха в сблъсъци по време на посещението на турския президент в САЩ в средата на май тази година. Тогава най-малко девет души бяха ранени, от които двама тежко, в сблъсък между привърженици и противници на Ердоган пред турското посолство във Вашингтон.

„Трудно ми е да разбера какво Америка иска да направи в дадена ситуация. Сам по себе си този факт (бел. ред. решението на съда в САЩ) е скандален. Правораздавателната система на Щатите работи и това още един път доказва, че решението е скандално”, казва турският президент, цитиран от агенция ТАСС.

Ердоган не пропусна възможността да заяви, че „САЩ са страната, която укрива бандата на ФЕТО”, а Анкара я обвинява в опита за преврат през юли 2016 г. „Освен това Америка е мястото, където терористичната организация ПКК на практика се намира под протекциите на САЩ”, каза Ердоган

На 30 август американски съд предяви обвинение срещу 15 телохранители на турския президент „в заговор с цел извършването на престъпление, свързано с насилие над хора”. Подобни обвинения са предявени и срещу двама американци и двама канадци. В обвинителния акт е записано, че 19-те са извършили „нападение като са използвали опасни оръжия” и „интензивно са били протестиращи”, участвали в мирна демонстрация. Предвиденото от закона наказание е до 15 години затвор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини