Отидете към основна версия

995 1

Мадрид ще спира каталунския референдум в съда (СНИМКИ)

  • испания-
  • каталуния-
  • мариано рахой-
  • независимост-
  • референдум

Премиерът Мариано Рахой ще поиска от Конституционния съд да отмени гласуването за независимост на Каталуния

Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че ще поиска от Конституционния съд да отмени приетия вчера закон за организирането на референдум за независимост в Каталуния на 1 октомври, предаде Reuters.

На пресконференция след извънредно заседние на правителството Рахой окачестви приетия в регионалния парламент на Каталуния закон като противоконституционен.

Премиерът заяви, че референдумът би бил посегателство срещу институционалния ред в Испания и Каталуния. По думите му подобно гласуване няма да отговаря на демократичните изисквания и се закани, че то няма да се състои.

Испанската главна прокуратура побърза да съобщи, че ще повдигне обвинения срещу водещи фигури от каталунския парламент заради това, че са позволили вчерашното гласуване.

Главният прокурор Хосе Мануел Маса добави, че е поискал от силите за сигурност да разследват извършването на всякакви приготовления от страна на каталунското правителство за произвеждане на референдум. Това може да засегне например отпечатването на бюлетини и подготвянето на изборни секции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: