Отидете към основна версия

3 950 16

Порошенко подкрепи руската инициатива за войната, но...

  • украйна-
  • донбас-
  • петро порошенко-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин

Президентът постави условия пред мироопазваща операция в Източна Украйна

Снимки: БТА/АР

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че операция по опазване на мира в Източна Украйна ще позволи да се направи пробив в уреждането на конфликта, но постави условия за тази идея, спомената за пръв път тази седмица от руския му колега Владимир Путин, съобщи Reuters.

Въпреки че Кремъл досега се противопоставяше на искането на Киев да бъдат изпратени сини каски в на изток, руският президент каза, че подкрепя идеята там да има подобни сили за поддържане на мира.

Идеята на Путин обаче е те да са с ограничен мандат и да отговарят само за охраната на наблюдателите от ОССЕ и на демаркационната линия между зоната, комадвана от Киев, и тази под контрола на проруските сепаратисти.

"Разполагането на сини каски на ООН по цялата територия на Донбас ще бъде истински пробив в мирния процес", заяви украинският държавен глава в реч пред парламента.

Според Порошенко евентуална такава мисия трябва да обхваща "цялата окупирана територия, включително неконтролираната от Киев част от руско-украинската граница", през която според Киев и Запада влизат бойци и оръжия от Русия.

Украинският президент иска сред сините каски да няма нито един руски войник. Той изключи всякаква възможност за военна офанзива за повторно превземане на териториите под бунтовнически контрол, като изтъкна опасността от много цивилни жертви и неспособността на украинската армия да воюва с руската, което е "пет пъти по-голяма".

Русия поиска във вторник от Съвета за сигурност на ООН да разреши разполагането на лековъоръжени бойци в Източна Украйна, но единствено с цел защита на около 600-те наблюдатели на ОССЕ във военната зона. Въоръженият конфликт отне живота на повече от 10 000 души от април 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: