Отидете към основна версия

2 158 2

Сутрешното кафе е важно за паметта

  • кафе-
  • памет-
  • сутрин

Хората по-трудно запомнят нова информация, ако не са изпили сутрешното си кафе

Снимки: Shutterstock

Хората по-трудно запомнят нова информация, ако не са изпили сутрешното си кафе, съобщи в. Daily Mail, позовавайки се на австралийски учени.

Копнежът за кафе се отразява и на способността човек да прецени дали запомня нещо. Това може да доведе до необоснована самоувереност.

Учените от университета на Тасмания са наблюдавали 55 почитатели на кафето на средна възраст 30 години. Те пиели поне по едно кафе дневно, като някои с нетърпение мислели кога ще приемат следващата си доза.

Половината участници не пили кафе сутринта в деня на експеримента, но пред тях поставили чаша с напитката с препоръката да вдишват аромата й. Останалите дошли за експеримента, след като изпили сутрешното си кафе, а в залата получили само вода. Всички направили тест за запомняне.

Резултатите категорично показват, че гладът за кафе се отразява лошо на паметта. Тя кара човек да мисли как да компенсира недостига. За потискането на тези планове са необходими когнитивни ресурси. Така човек по-трудно се справя с умствени задачи, а не може и да прецени способностите си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • 5 от най-задаваните въпроси за кафето (ВИДЕО)

    Кафѐ се нарича варена напитка, приготвяна от изпечените и смлени семена на някои видове кафеено дърво, отглеждани в повече от 70 страни по света. Два ...
    28.08.2017
    3 158
    3
  • Който иска да отслабне, не трябва да пие...

    Който иска да отслабне, на всяка цена трябва да спре кафето, тъй като кофеинът изостря глада за сладко, установиха американски учени, цитирани от в. D ...
    27.08.2017
    6 908
    3
  • Пийте кафе за дълъг живот

    Благотворният ефект от консумацията на кафе, който отдавна е оспорван, бе потвърден от две нови изследвания, едното от които е извършено в 10 европейс ...
    16.07.2017
    5 092
    3
Новини по държави: