Отидете към основна версия

3 229 18

Криза в Молдова заради американски бойни маневри (ВИДЕО)

  • молдова-
  • учения-
  • бърз тризъбец-
  • игор додон

Участието на страната в американски учения предизвика проблеми между проруския президент и прозападното правителство

Участието на Молдова във военни учения в Украйна под егидата на САЩ предизвика политическа криза между проруския президент Игор Додон и прозападното правителство, предаде Reuters.

Агенцията отбелязва, че молдовското общество е разделено на привърженици на сближаването с Русия начело с избрания в края на миналата година за държавен глава Додон и поддръжници на европейската интеграция, сред които членове на кабинета.

Във вторник молдовският президент забрани на националните въоръжени сили да участват в ученията "Бърз тризъбец" между 8 и 23 септември в Украйна. Ден по-късно обаче министерството на отбраната обяви, че 57 молдовски военнослужещи ще се включат в маневрите.

"За първи път правителството даде инструкции на въоръжените сили, влизащи в разрез със заповедите на върховния главнокомандващ. Това е неприемливо. Независимо дали обичате президента, си има закони, има избран президент", каза на пресконференция Додон. Той поиска оставката на изпълняващия длъжността министър на отбраната Георге Галбура.

В една президентска република премиерът би напуснал своя пост още в четвъртък вечерта, каза още Додон.

Молдовският президент обърна внимание, че войниците се заминали снощи, когато неговият указ, забраняващ тяхното участие, вече е бил обнародван. "Нищо няма да бъде забравено, никой няма да бъде забравен", подчерта държавният глава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини