Отидете към основна версия

2 551 14

Сръбски националисти с антибългарска провокация в Босилеград

  • сърбия-
  • босилеград-
  • окупация-
  • българи-
  • националисти

В Босилеград местният "Съюз на бойците на народноосвободителната война" окичи с венец "партизанската" чешма

Сръбски националисти отпразнуваха „Деня на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация”. Представителите на местната организация "Съюз на бойците на народноосвободителната война" са положили венец на "партизанската" чешма в центъра на града, предадоха от българския Културно-информационен център в Босилеград.

На 8 септември 1944 г. в България влиза армията на СССР. След смяната на властта у нас Западните покрайнини, в това число и Босилеград, са върнати и влизат в състава на новата федерация Югославия. След разпадането ѝ остават в Сърбия. Много хора в Босилеград и до ден днешен се определят като етнически българи. Те са представлявани и от КИЦ „Босилеград”.

Председателят на центъра Иван Николов смята, че на 8 септември 1944 година в Босилеград „не се е случило абсолютно нищо” и единствената цел на отбелязването му е „провокиране и заплаха към всички родолюбиви и просветени българи в Босилеград”.

„Още тогава беше ясно, че това се прави с цел провокиране на антибългарски чувства и постигане на „идеологически баланс“ в отговор на появяването на паметника на Левски. Идеологическата постановка за „освобождението на Босилеград от „българската фашистка окупация“ се влачи още от времето на комунистическа Югославия и е пълен исторически фалшификат“, допълват от Културно-информационния център „Босилеград“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: