Отидете към основна версия

1 968 7

16 години от ужаса в Ню Йорк и Вашингтон (СНИМКИ)

  • сащ-
  • ню йорк-
  • 11 септември-
  • ал кайда-
  • доналд тръмп-
  • световния търговски център

Президентът Доналд Тръмп запази минута мълчание по повод годишнината от атентатите 

Снимки: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп запази минута мълчание в Белия дом, за да отбележи 16-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., предаде Reuters.

Тръмп и съпругата му Мелания почетоха паметта на жертвите на южната морава пред Белия дом в 8.46 ч. местно време (12.46 ч. по Гринуич) в часа, в който преди 16 години първият пътнически самолет, отклонен от атентаторите, се блъска в една от двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Президентската двойка склони глава с ръка до сърцето под съпровода на музика, която се изпълнява в САЩ на военни погребения или при сваляне на знамето.

След това президентът и съпругата му участваха и в церемония в Пентагона, водена от министъра на отбраната Джим Матис и председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

"Ужасът и страхът от този мрачен ден ще останат завинаги в нашите спомени", заяви Тръмп на церемонията в Пентагона. "На този ден светът се промени, но и всички ние също се променихме", добави президентът на САЩ, припомняйки нападенията, които подтикнаха Вашингтон да започне военна офанзива в Афганистан с цел сваляне на талибаните, които защитаваха поръчителите на атентатите.

Минута мълчание беше запазена на много места в САЩ, включително на Кота нула, където се издигаше Световният търговски център в Ню Йорк. На церемонията там близки на загиналите започнаха да четат имената на жертвите. Те спряха само за минутата мълчание в 9.05 ч. (13.05 по Гринуич), момента, когато втори самолет се блъска в южната кула на Световния търговски център.

Вицепрезидентът Майк Пенс представляваше правителството на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс в Шанксвил, щата Пенсилвания. На нея беше отдадена почит на 33-та пътници и седем членове на екипажа, убити при нападението срещу Полет 93.

Церемонията, включваща звън на камбани и изчитане на имената им, започна в 9.45 местно време. Според федералните следователи тогава пътниците са решили да се разбунтуват срещу четиримата похитители от "Ал Кайда", довело до разбиването на самолета на поле, намиращо се на 96 км от Питсбърг.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини