Last news in Fakti

11 Септември, 2017 19:40 1 958 7

16 години от ужаса в Ню Йорк и Вашингтон (СНИМКИ)

  • сащ-
  • ню йорк-
  • 11 септември-
  • ал кайда-
  • доналд тръмп-
  • световния търговски център

Президентът Доналд Тръмп запази минута мълчание по повод годишнината от атентатите 

16 години от ужаса в Ню Йорк и Вашингтон (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп запази минута мълчание в Белия дом, за да отбележи 16-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., предаде Reuters.

Тръмп и съпругата му Мелания почетоха паметта на жертвите на южната морава пред Белия дом в 8.46 ч. местно време (12.46 ч. по Гринуич) в часа, в който преди 16 години първият пътнически самолет, отклонен от атентаторите, се блъска в една от двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Президентската двойка склони глава с ръка до сърцето под съпровода на музика, която се изпълнява в САЩ на военни погребения или при сваляне на знамето.

След това президентът и съпругата му участваха и в церемония в Пентагона, водена от министъра на отбраната Джим Матис и председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

16 години от ужаса в Ню Йорк и Вашингтон (СНИМКИ)

"Ужасът и страхът от този мрачен ден ще останат завинаги в нашите спомени", заяви Тръмп на церемонията в Пентагона. "На този ден светът се промени, но и всички ние също се променихме", добави президентът на САЩ, припомняйки нападенията, които подтикнаха Вашингтон да започне военна офанзива в Афганистан с цел сваляне на талибаните, които защитаваха поръчителите на атентатите.

16 години от ужаса в Ню Йорк и Вашингтон (СНИМКИ)

Минута мълчание беше запазена на много места в САЩ, включително на Кота нула, където се издигаше Световният търговски център в Ню Йорк. На церемонията там близки на загиналите започнаха да четат имената на жертвите. Те спряха само за минутата мълчание в 9.05 ч. (13.05 по Гринуич), момента, когато втори самолет се блъска в южната кула на Световния търговски център.

Вицепрезидентът Майк Пенс представляваше правителството на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс в Шанксвил, щата Пенсилвания. На нея беше отдадена почит на 33-та пътници и седем членове на екипажа, убити при нападението срещу Полет 93.

16 години от ужаса в Ню Йорк и Вашингтон (СНИМКИ)

16 години от ужаса в Ню Йорк и Вашингтон (СНИМКИ)

Церемонията, включваща звън на камбани и изчитане на имената им, започна в 9.45 местно време. Според федералните следователи тогава пътниците са решили да се разбунтуват срещу четиримата похитители от "Ал Кайда", довело до разбиването на самолета на поле, намиращо се на 96 км от Питсбърг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    6 7 Отговор
    Ужасът прекрпчи от амерският тиви в риалитито!!!
    Да бяха продолжили да кацат на луната, на марс и на слънцето, с по малко човешки жертви поне щеше да е!!!
  • 2 ПЕРФЕКТНИЯТ МИТ сами си крият топката и

    13 2 Отговор
    Сами замислят фарса и после сами си вярват ! ДИСПЕЧЕРА ОТ БОСТЪН - " АЗ НЕЗНАЕХ НА КОГО ДА СЕ ОБАДЯ.." ОПЕРАТИВНИЯТ ОТ НОРАД СЛЕД КАТО СА ГО ОПОВЕСТИЛИ ЗАДАВА ВЪПРОСА : ИТ ИС А ДРЕАЛ ОР РЕАЛ?" След ударите на сградите са вдигнати ВВС от Лонг айланд, пилотите искат координати по радиото и насечване, задавайки въпроса : " Уеар ар дъ рашънс". ПЪЛНА БОЗА СА КРАВАРИТЕ ! СЛАВА РОССИИ !
  • 3 Патриот

    6 1 Отговор
    Само българските журналя и пълните идиоти на този свят вече не знаят истината за това.

    *някъде тези две категории хора може би се припокриват.
  • 4 681

    5 1 Отговор
    До кога Вие журналистите ще заливате с фалшиви новини, пазейки заплатките си. На всички вече е съвсем ясно, че тероризма е измислен в Америка, в този си вид за да може същата Хамерика да просперира. Те имат нужда от враг, постоянна война и роби, единствения начин да им работи системата. Ирак, Афганистан, Либия, Сирия по военен път. Южна Америка и Европа по икономически.... Каква скръб, какви жертви?Пълна палячовщина. Тръмп, поредната кукла на конци, говореше много, а какво направи???
  • 5 Г.З

    5 1 Отговор
    Съединени холивудски щати.Империята плаче за удара,Дърт Вейдър и той.Артисти.
  • 6 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 1 Отговор
    Стига ни занимаваите с техните циркове....кога ше тъгуват за убитите ни когато ни пуштаха бомбите през воината?
  • 7 Шайба

    0 0 Отговор
    Някой не му ли прави впечатление,че има несъответсвие с датите?Нито днес сме 11 септември,нито пък се навършват 16 години,понеже сме вече 2020?!Или вече всички кълват като шарани?