Отидете към основна версия

3 274 7

Истанбул става гробница при над 7 по Рихтер

  • истанбул-
  • турция-
  • трус-
  • рихтер-
  • земетресение

Около 600 хиляди сгради може да се срутят в мегаполиса при силно земетресение

Снимка: Shutterstock

Около 600 хиляди сгради може да се срутят в Истанбул в случай на силно земетресение, за което учените отдавна предупреждават, че се очаква в този район, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Признанието е на министъра на околната среда и градоустройството Мехмет Йозхасеки.

Министърът напомни, че учените прогнозират в Истанбул силен трус през следващите 15 до 30 години и акцентира върху необходимостта да бъдат взети превантивни мерки за ограничаване на последствията.

"Ето защо ние работим. Взели сме всякакви мерки, отчитайки реалностите; подготвили сме инфраструктурата, наясно сме с проблемите", каза министърът. По думите му обаче има около 600 000 здания, за които съществува риск да се срутят при евентуален силен земен трус.

Наскоро ръководителят на истанбулската обсерватория заяви, че в близко бъдеще се очаква районът на Мраморно море да бъде разтърсен от трус с магнитуд от над 7 по скалата на Рихтер.

Всички учени приемат, че ще има подобно земетресение около района Мармара, но не можем да определим дата, каза експертът на пресконференция по повод отбелязването на 18-ата годишнина от труса на 17 август 1999 г., при който загинаха 18 хиляди души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мощен трус във Фиджи - Септември 2017

    Земетресение със сила от 6.5 по Скалата на Рихтер беше регистрирано във Фиджи, съобщи „Дейли Стар“. По данни на института епицентърът н ...
    26.09.2017
    1 204
    0
Новини по държави: