Отидете към основна версия

2 571 13

Нареждане към полицията в Каталуния: Прибирайте урните!

  • каталуния-
  • референдум

Прокуратурата в Каталуния с инструкции към полицията

Прокуратурата в Каталуния издаде нареждане към местните полицейски служби да конфискуват урните за гласуване на предстоящия референдум, съобщиха испанските медии.

В началото на следващия месец в областта ще бъде проведен референдум за независимост, който бе определен като незаконен от властите в Мадрид.

Въпреки забраната обаче каталунските сепаратисти изразиха амбиция допитването да се проведе. Прокуратурата нареди на полицията да конфискува урни, пликове с бюлетини и инструкции към служителите в изборните секции.

Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви, че референдумът нарушава конституцията и призова каталунския парламент да го отмени. Сепаратистките настроения в Каталуния бушуват от дълго години.

Прокуратурата в Каталуния нареди тези мерки, за да „не бъдат допуснати нарушения“ в законодателството. Сепаратистите настояват, че богатият източен регион има политическо, икономическо и културно право за самоопределяне. От столицата Мадрид обаче посочват, че референдумът за независимост нарушава конституцията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: