Отидете към основна версия

5 262 19

Меркел има въпроси към Путин

  • ангела меркел-
  • владимир путин-
  • крим-
  • донбас-
  • украйна-
  • оон-
  • санкции

Миротворците в Източна Украйна трябва да получат неограничен достъп, заяви канцлерът

Снимки: БТА/АР

Сепаратистите в Източна Украйна трябва да гарантират достъп до целия регион на евентуални мироопазващи на ООН, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Reuters.

Руският президент Владимир Путин предложи разполагане на сили на ООН в Източна Украйна в телефонен разговор с Меркел в понеделник. Той заяви, че мисията на ООН може да защитава наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Призивите в Германия за отменяне на европейските санкции срещу Русия се засилват. Москва се стреми да прави предложения, които да доведат до смекчаване на забраните за износ, засегнали жизнения стандарт на руснаците.

"Смятам за интересно предложението на президента Путин за изпращане на сили на ООН, които да защитават наблюдателите от ОССЕ", заяви Меркел. "Преди няколко дни обсъдих с него, че силите на ООН трябва да имат достъп навсякъде, където са разположени наблюдателите от ОССЕ. Това означава целите области Донецк и Луганск".

Наблюдателите на ОССЕ бяха разположени, за да следят за напредъка на мирното споразумение от Минск за конфликта между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти. От 2014 г. в сблъсъците загинаха повече от 10 000 души.

Канцлерът определи предложенията на Путин като "нежни филизи" на напредъка, но подчерта, че засега те не дават основание за смекчаване на санкциите. Тя обаче отхвърли предложението, според което Берлин трябва да приеме анексията на Крим от Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: