Отидете към основна версия

1 453 5

Ердоган обвини Франция в геноцид в Алжир

  • ердоган-
  • франция-
  • турция-
  • геноцид

Саркози, всява омраза към мюсюлманите и турците, за да спечели изборите, заяви турският премиер

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвини Франция в извършването на геноцид в Алжир. „Франция е избила около 15% от алжирското население, като се започне от 1945 година. Това е геноцид”, каза той, предаде АФП.

Изказването на Ердоган идва ден след като френските депутати приаха закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид. Законът предвижда наказание от 1 година затвор или глоба от 45 000 евро.

Турският премиер обвини и лично френския президент Никола Саркози, че „всява омраза към мюсюлманите и турците”, за да спечели дивиденти преди изборите. Във Франция живеят около 500 000 души от арменски произход и те са смятани за ключов източник на подкрепа за Саркози и неговата партия преди президентските и местните избори през 2012 година.

Ердоган се обърна директно към френския държавен глава, съветвайки го, в случай, че не знае за извършения геноцид, да попита баща си. „Ако френският президент Саркози не знае, че е имало геноцид, може да попита за това своя баща Пал Саркози, който е бил легионер в Алжир през 1940 г., цитира думите му "Le monde".

Историята и хората няма да простят на тези, които променят историческите факти заради политически цели, заявява Ердоган. Той отново подчертава, че приемането на закона, въпреки многото предупреждения на Турция, ще нанесе дълбоки и непоправими рани в отношенията между двете страни.

След гласуването на законопроекта Турция, която категорично отхвърля тезата за геноцид, и твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000, а не 1,5 млн., както смята Армения, замрази политическото, военното и икономическото сътрудничество с Франция. В различни турски градове пък имаше протести. Междувременно посланикът на Турция в Париж Тахсин Бурджуоглу днес напусна  Франция.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини