Last news in Fakti

21 Декември, 2011 09:27 1 669 0

Турция и Франция в търговска война за арменския геноцид

  • турция-
  • франция-
  • арменци-
  • геноцид
Турция и Франция в търговска война за арменския геноцид - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще забрани на близо 1 000 френски компании да участват в местни търгове за обществени поръчки, ако парламентът в Париж приеме закон за осъждане на арменския геноцид.

Това предупреди в. „Заман“.

Анкара е готова да се откаже от вноса на стоки на френската химическа индустрия и да го замени с алтернативни доставки от Италия, Германия, Саудитска Арабия или Катар. Само от тази рестрикция ще струва на Париж близо 2 млрд. долара.

Заплахата на Турция за започване на търговска война срещу Франция ще е сериозен удар срещу водещата икономика в Еврозоната, защото стокообменът между двете страни възлиза на близо 12 млрд. евро за миналата 2010 година.

Турция е шестият по-големина търговски партньор на Париж, докато Франция е петият по-големина вносител на турски стоки.

Повод за разпалването на търговската война стана желанието на президента Никола Саркози да прокара през парламента закон, който осъжда арменския геноцид в началото на ХХ век.

Френски анализатори вече отбелязаха, че шроектозаконът цели да привлече гласовете на около 500 хил. души от арменски произход във Франция на следващите избори за президент.

През последните месеци популярността на Никола Саркози пада и той изостава от кандидата на левицата Франсоа Оланд, който води с 27% срещу едва 24% за действащия държавен глава, отбелязва „Лез Еко“. В същото време кандидата на центъра Франсоа Байру „диша във врата на третата“ – Марин льо Пен, дъщеря на известния националист Льо Пен.

Сондажът, публикуван от „Лез Еко“, показва, че на втория тур Саркози остава с 47% срещу 53% за Оланд.

Проектозаконът предвижда максимални наказания от 1 година затвор и до 45 000 евро глоба за отричане на убийствата като геноцид.

Армения смята, че 1,5 милиона арменци са убити по време на Първата световна война от войници, които са били част от бившата Османска империя.

Турция отрича тези данни и обявява, че са загинали между 300 и 500 хиляди арменци, колкото и турци.

Франция призна убийствата през 1915-1916 година за геноцид през 2001 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА