Отидете към основна версия

763 0

Шевчук е новият президент на Приднестровието

  • приднестровие-
  • шевчук

Лидерът на „Възраждане“ събра 74 % от гласовете на избирателите

За президент на непризнатата Приднестровска Молдовска република е избран бившият председател на парламента и лидер на движението „Възраждане“ Евгений Шевчук. Той спечели 73,88% от гласовете на избирателите на провелия се вчера втори тур.

Това сочат предварителните данни на Централната избирателна комисия, съобщени от нейния председател Пьотр Денисенко. „Гласовете се разпределиха по следния начин: Евгений Шевчук печели 73,88%, Анатолий Камински – 19,67%. 4,45% са гласували „Против всички“, заяви Денисенко.

Членовете на ЦИК единодушно утвърдиха резултатите от втория тур на изборите.
На заседание не комисията беше представена информация, че в изборния ден са постъпили пет писмени жалби от кандидатите за президент и избирателите. „Те носеха технически характер и не са повлияли на резултатите от гласуването“, отбелязват от ЦИК.

На заседанието присъства победителят от изборите Евгений Шевчук. Очакваше се, че в ЦИК ще дойде и съперникът му Анатолий Камински, но той така и не се появи. По-рано щабът на Камински призна поражението на своя кандидат.

Действащият досега президент Игор Смирнов управлява Приднестровието – ивица земя край източната граница на Молдова, откакто я отцепи в кратка война през 1992 г. след разпадането на Съветския съюз. Оттогава територията, в която живеят около 550 000 души, предимно рускоговорящи, се намира извън фактическия контрол на Кишинев.

През септември Молдова и Приднестровието се споразумяха да подновят преговорите за разрешаване на конфликта. През 2006 г. приднестровците излязоха от преговорите заради нов митнически режим, наложен от Украйна и Молдова, който те определиха като икономическа блокада.

Молдовският министър на външните работи и европейската интеграция Юрие Лянке призова чуждестранните партньори на Молдова да не подкрепят действията на приднестровските сепаратисти за организирането на президентските избори. По време на срещата на Съвета на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Лянке съобщи, че властите в Молдова не признават изборите в Приднестровието и призова международната общност да последва примера на Кишинев.

Молдовският външен министър напомни на Русия за нейните задължения, свързани с изтеглянето на войските й от територията на Молдова. В същото време той благодари на руските, украински, германските и американските власти, и на ЕС за активната роля за разрешаване на приднестровския въпрос.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини