Last news in Fakti

11 Декември, 2011 09:37 860 0

Президентски избори в Приднестровието

  • приднестровие

70-годишният Игор Смирнов се кандидатира за пети мандат

Президентски избори се провеждат днес в Приднестровието, руско говоряща, непризната република в Молдова. За гласовете на избирателите се състезават действащият президент Игор Смирнов, председателят на Върховния съвет Анатолий Каминский, бившият председател на парламента Евгений Шевчук, лидерът на Комунистическата партия Олег Хоржан и лидерът на движението „Пробив” Дмитрий Соин.

Централната избирателна комисия на Приднестровието (ЦИК) обяви, че всички 259 избирателни секции са готови за провеждане на президентските избори. В избирателните списъци са включени 401 993 души.

Още през октомври Кремъл призова дългогодишния лидер на Приднестровската сепаратистка република Игор Смирнов да отстъпи властта на по-млад и по-дипломатичен наследник, който да помогне за прекратяването на един от най-заплетените замразени конфликти. Началникът на канцеларията на руския президент Дмитрий Медведев Сергей Наришкин заяви пред руските информационни агенции, че ще бъде грешка, ако 70-годишният Смирнов се кандидатира за пети президентски мандат в отцепилата се от Молдова република.

Смирнов управлява Приднестровието – ивица земя край източната граница на Молдова, откакто я отцепи в кратка война през 1992 г. след разпадането на Съветския съюз. Оттогава територията, в която живеят около 550 000 души, предимно рускоговорящи, се намира извън фактическия контрол на Кишинев.

През септември Молдова и Приднестровието се споразумяха да подновят преговорите за разрешаване на конфликта. През 2006 г. приднестровците излязоха от преговорите заради нов митнически режим, наложен от Украйна и Молдова, който те определиха като икономическа блокада.

Наришкин отбеляза, че Кремъл подкрепя председателя на приднестровския парламент Анатолий Камински и неговата проруска партия "Обновление". "Камински е достоен кандидат. Програмата на неговата партия е реалистична и конкретна", заяви Наришкин, цитиран от "Интерфакс". "Призоваваме Смирнов да освободи място за нови политически сили, които да извадят региона от социалната криза", добави той.

Молдовският министър на външните работи и европейската интеграция Юрие Лянке призова чуждестранните партньори на Молдова да не подкрепят действията на приднестровските сепаратисти за организирането на президентските избори. По време на срещата на Съвета на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Лянке съобщи, че властите в Молдова не признават изборите в Приднестровието и призова международната общност да последва примера на Кишинев.

Молдовският външен министър напомни на Русия за нейните задължения, свързани с изтеглянето на войските й от територията на Молдова. В същото време той благодари на руските, украински, германските и американските власти, и на ЕС за активната роля за разрешаване на приднестровския въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА