Отидете към основна версия

5 101 50

Каталуния: Извоювахме правото да имаме независима държава (СНИМКИ)

  • испания-
  • каталуния-
  • референдум-
  • независимост-
  • карлес пучдемон

Каталунското правителство обяви, че 90% от гласовете, подадени на референдума, са "За" независимост

Снимки: БТА/АР

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че повече от 90 процента от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са "За" независимост, предаде Reuters.

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона от тях са гласували "За" независимост. Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния, добавят световните агенции.

Бюлетина с "Не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2%, а невалидните - 0,9 процента.

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви и премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

"Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от Мадрид.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон. "Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи", каза премиерът и призова Брюксел да предприеме бързи действия.

Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може да се приложи законът за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: