Отидете към основна версия

1 333 4

Aтина: Готови сме за преговори за Кипър

  • кипър-
  • прокопис павлопулос-
  • гърция-
  • турция-
  • никозия

Президентът Прокопис Павлопулос отбеляза, че Гърция "никога не е приемала като свършен факт турската окупация на острова"

Снимки: БТА/АР

Гърция и Кипър са готови за продължаване на преговорите под егидата на ООН за повторно обединение на островната държава. Това се казва в изявление на гръцкия президент Прокопис Павлопулос по случай националния празник на Република Кипър, съобщават медиите в южната ни съседка.

В него държавният глава изказва мнение, че през юли не е било постигнато решение на проблема на състоялата се в Швейцария международна конференция за Кипър, която приключи без споразумение.

Павлопулос отбелязва, че "Гърция никога не е приемала като свършен факт последиците от турското нашествие и окупация на Кипър". Президентът подчертава, че зачитането на независимостта и суверенитета на Република Кипър са крайъгълен камък и върховен приоритет на външната политика на Гърция".

Гръцкият държавен ръководител смята, че на преговорите за острова участието на ЕС трябва да бъде съществено и ефикасно. По думите му целта е да се постигне повторно обединение на Кипър в рамките на една държава, напълно суверенна, независима и териториално цяла, без чужди окупационни войски и без анахронични права за намеса на трети държави.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ердоган строи джамии вместо училища в Кипър

    Преподаватели от Севернокипърската турска република (СКТР), призната единствено от Анкара, се жалват от строежа на нови джамии и от откриването на рел ...
    24.08.2017
    2 062
    13
  • EK: Необходимо е европейско решение за Кипър

    Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в свое писмо до президента на Република Кипър Никос Анастасиадис посочва необходимостта от намира ...
    30.07.2017
    1 106
    5
  • Сините каски остават в Кипър

    Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, насърчаваща кипърските гърци и кипърските турци да се придържат към ангажиментите за повторно обединение ...
    28.07.2017
    1 352
    4
Новини по държави: