Отидете към основна версия

1 379 6

Белград и Загреб отново не си говорят

  • сърбия-
  • хърватия-
  • александър вучич-
  • посещение-
  • колинда грабар китарович

Сръбският президент Александър Вучич демонстративно отложи визитата си в Хърватия

Снимки: БТА/АР

Посещението на сръбския президент Александър Вучич в Загреб, което трябваше да се състои най-късно през ноември, очаквано беше отложено, потвърди кабинетът на държавния глава пред вестник "Блиц".

"Президентът на Сърбия няма да отиде скоро в Загреб", казаха за "Блиц" от кабинета на Вучич.

Кабинетът на хърватския президент Колинда Грабар Китарович потвърди, че държавните глави на двете страни са се съгласили да отложат посещението, защото последното развитие на събитията не допринася за изграждането на взаимно доверие, предаде "Танюг".

"Главната цел на посещението на сръбския президент в Хърватия, когато то се осъществи, трябва да бъде напредък в решаването на спорни въпроси. То трябва да допринесе за подобряване на отношенията на двете държави, които не е нужно да бъдат приятелски, но трябва да поддържат сътрудничеството в името на бъдещето и стабилността на Югоизточна Европа", се казва в съобщението от Загреб.

По-рано председателят на хърватския парламент заяви, че отговорността за отлагането на посещението е на Сърбия, тъй като изявленията на официален Белград не са били в посока на подобряване на отношенията между двете страни.

Двете страни си размениха протестни ноти във връзка с откриването на паметник в Белград на майора от югославската армия Милан Тепич, предизвикал през 1991 г. експлозия на 170 тона боеприпаси и мини във военен склад в Биеловар, при която загинаха 11 хърватски войници.

Хърватия заяви, че действията на Тепич са били терористичен акт, а Сърбия отговори, че той е "герой от Югославската народна армия".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Вучич: Сърби, не псувайте мюсюлманите

    Сръбският президент Александър Вучич се обърна към сънародниците си по повод решението на съд в Сараево, който освободи от отговорност бившия командир ...
    09.10.2017
    3 040
    9
  • Сърбия с протестна нота до Хърватия

    Сърбия изпрати протестна нота до Хърватия, заради антисръбски демонстрации в страната, съобщи Total Croatia News. Протестите в Загреб бяха организи ...
    04.09.2017
    1 927
    0
Новини по държави: