Отидете към основна версия

5 525 23

Кой освободи Сирия от терористите?

  • русия-
  • сащ-
  • игор конашенков-
  • кремъл-
  • ислямска държава

Говорителят на руското министерство на отбраната спори с американски журналист по темата

Армията на Сирия с помощта на руската бойна авиация за две години е свела контролираната от "Ислямска държава" (ИД) територия на Сирия до по-малко от 10 процента, докато САЩ през това време се занимаваха основно с наблюдаване и въоръжаване на терористи. Това заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков по повод изказване на американския журналист Майкъл Бом, предаде ТАСС.

Бом написа в сайта на радио "Ехото на Москва", че 90 на сто от територията на Сирия и Ирак са освободени от ИД благодарение на водената от САЩ антиджихадистка коалиция.

"Ако Майкъл Бом казва, че САЩ и международната коалиция са "освободили" 90 процента от територията на Сирия, той трябва непременно да добави - не от терористите, а заедно с тях", заяви Конашенков.

Той отбеляза, че след две години борба с ИД на международната коалиция и САЩ към 30 септември 2015 г. около 90 процента от територията на Сирия са били под прекия или косвения контрол на терористите.

"Цялата военна "стратегия" на САЩ по онова време се свеждаше до съзерцаване на настъплението на "халифата", въоръжаването на главорези под формата на помощ за "сирийската опозиция" и броенето на дните до падането на законната държавна власт на Сирия", заяви говорителят на руското министерство на отбраната.

По думите му след включването на Русия в борбата с ИД в Сирия на 30 септември 2015 г. територията на "халифата" се е свила до по-малко от 10%.

"При това на освободената от ИД територия на Сирия няма никакви следи от американско присъствие, а с възстановяването на мирния живот и оказването на помощ на сирийците се занимават офицерите от Центъра за помирение на враждуващите страни", отбеляза Конашенков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания