Отидете към основна версия

3 421 26

Турция стартира новата бойна операция на юг

  • турция-
  • сирия-
  • операция-
  • башар асад-
  • свободна сирийска армия

Анкара ще помага на бунтовниците в Сирия с цел да бъде сложен край на войната

Снимки: БТА/АР

Решението на Турция да подкрепи бунтовниците от Свободната сирийска армия във военната им операция в провинция Идлиб е с цел да се прекратят изцяло сраженията и да се спомогне за намирането на политическо решение за кризата.

Това заяви тази нощ турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от CNN Turk, предаде Reuters.

По думите му каква ще бъди помощта за сирийските бунтовници на терен ще се определи след консултации между армията и разузнавателните служби в Анкара.

Тази сутрин турски военни автомобили са навлезли в сирийската провинция Идлиб под ескорта на джихадистката коалиция "Тахрир аш Шам", предаде Reuters, след като съобщи по-рано за сблъсъци между турските сили и джихадистите.

Жител на населено място на сирийско-турската граница и местен бунтовник казаха пред агенцията, че са видели няколко автомобила с турски военни да влизат в Идлиб през контролния пункт "Атмах", след което са били ескортирани от бойци на "Тахрир аш Шам".

Нахлуването бе извършено след споразумение между Турция, Русия и Иран да обособят зони за "деескалация" в Идлиб, но сделката не включва "Тахрир аш Шам", ръководена от бившия Фронт "Нусра", който до миналата година бе клон на "Ал Кайда" в Сирия, но после си смени името и се отрече от основаното от Осама бин Ладен движение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: