Отидете към основна версия

1 775 6

Контрапротест: Интелектуалци срещу отделянето на Каталуния от Испания (ВИДЕО)

  • испания-
  • каталуния-
  • протест-
  • барселона-
  • мадрид

"Тихото мнозинство" в Барселона излезе на улицата срещу плановете за отцепване от Мадрид 

Снимки: БТА/АР

Почти 1 милион испанци, които са против отцепването на Каталуния от Мадрид, излязоха по улиците на Барселона. Те протестират срещу плановете на регионалните власти да обявят независимост, съобщи Reuters.

Шествието е организирано от организацията Каталунско гражданско общество под надслов "Достатъчно! Нека се върнем към разума" и премина от площад "Уркинаона" до железопътната гара "Франка".

Според социологическо проучване от събота 79,4 процента от испанците и 58,9 на сто от каталунците са против обявяването на независимост.

Днешният протест бе подкрепен от управляващата Народна партия и в последната минута получи одобрение от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия.

Деветдесет процента от каталунците гласуваха за отделяне от Испания на референдума на 1 октомври, но избирателната активност бе едва 43 процента и допитването бе бойкотирано от противниците на независимостта.

Испанското правителство опита да спре гласуването, като изпрати полиция към изборните секции, но от насилствените методи на органите на реда пострадаха близо 900 души по данни на каталунската управа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мадрид: Ще спрем отделянето на Каталуния

    Испанското правителство ще приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталония и да предотврати отделянето на областта от ...
    08.10.2017
    1 911
    3
  • Бели демонстрации в Испания

    Хиляди хора се събраха на демонстрации в Мадрид и Барселона, призовавайки за диалог за разрешаване на политическите проблеми, съобщи ТАСС. Демонстр ...
    07.10.2017
    1 155
    1
  • Испания иска местни избори в Каталуния

    Испанското правителство призова властите в Каталуния да се разпуснат и да проведат предсрочни местни избори, съобщи Les Echos. “Ще е добре да ...
    06.10.2017
    1 425
    1
Новини по държави: