Отидете към основна версия

3 749 12

Турция иска и системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

  • турция-
  • пейтриът-
  • ракети-
  • реджеп ердоган-
  • с-400

Анкара все още проявява интерес към покупка на ракетни системи от САЩ

Снимки: БТА/АР

Турция продължава да проявява интерес към покупка на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" от САЩ, независимо от споразумението с Русия за доставка на зенитно-ракетни системи "С-400", предаде ТАСС.

Турският в. Daily Sabbah припомня, че за продължаване на диалога между Анкара и Вашингтон по темата за системите "Пейтриът", спомена заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия по време на посещение в американската столица миналата седмица.

По-късно източник от правителството е потвърдил за вестника, че Турция още се интересува от американските системи. Той посочил, че главните условия за покупката са предаването на технологиите и съвместното производство.

През 2013 г. турските власти разглеждаха оферти, дадени в рамките на търг за доставка на системи за противоракетна отбрана, и решиха да продължат преговорите по въпроса с китайски производител. На второ място бяха оставени американските системи "Пейтриът".

През ноември 2015 г. преговорите с Китай бяха прекратени заради разногласия по различни въпроси, включително за технологиите и съвместното производство, и търгът беше отменен.

В началото на септември тази година турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Анкара е подписала споразумение с Москва за покупка на системи "С-400".

Вашингтон побърза да демонстрира обезпокоение от новината, като изтъкна, че руските системи не са съвместими с натовските, а това е нужно за отблъскване на общи заплахи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: