Отидете към основна версия

4 759 11

САЩ бомбардират масирано Афганистан

  • сащ-
  • афганистан-
  • доналд тръмп-
  • бомбардировка

Американски самолети са хвърлили в Афганистан най-много бомби от 2010 г. след обявяването на новата стратегия на Доналд Тръмп

Американските бойни самолети в Афганистан са увеличили броя на хвърляните бомби до ниво, невиждано от 2010 г. Това се случва след обявяването на новата бойна стратегия от президента на САЩ Доналд Тръмп през август, предаде Reuters.

Данни от Пентагона показват, че през септември американските военновъздушни сили са хвърлили 751 бомби - с почти 50% повече, отколкото през август, когато те са били 503. Това е най-големият брой бомби за един месец от 2010 г., когато беше върхът на засилването на американското военно присъствие в Афганистан.

"Увеличението може да се отдаде на стратегията на президента за по-активно атакуване на екстремистките групи, които заплашват стабилността и сигурността на афганистанския народ", заявиха от Пентагона.

Те казаха, че в базата "Баграм" са разположени още 6 бойни самолета "F-16", а допълнителни бомбардировачи "B-52" са определени да нанасят удари в Афганистан от бази в Персийския залив.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: