Отидете към основна версия

1 509 1

Токио: Императорът ще абдикира

  • император акихито-
  • принц нарухито-
  • абдикация-
  • япония

Акихито ще абдикира на 31 март 2019 г., твърди японски вестник

Снимки: БТА/АР

Осемдесет и три годишният император на Япония Акихито ще абдикира на 31 март 2019 г., твърди в. "Асахи шимбун", като цитира правителствени източници. Това ще е първата абдикация на японски монарх за повече от 200 години, предаде Reuters.

Според вестника, преди да огласи датата официално, премиерът Шиндзо Абе вероятно ще разговаря през ноември с официални служители и членове на императорската фамилия.

Говорител на императорския дворец заяви, че "още нищо не е решено" във връзка с датата за абдикация на монарха.

По-късно правителството в Токио официално опроверга информацията, но съмненията остават.

Акихито шокира страната миналата година, когато изрази желание да се оттегли след близо три десетилетия на трона, посочвайки като мотив напредналата си възраст и здравословните проблеми.

Изненадващото изявление създаде ред затруднения, тъй като в Страната на изгряващото слънце няма законов текст, предвиждащ императорът да слезе от трона - предполага се да остане на него доживот. Подновена беше и дискусията за принципа, според който само мъж може да наследи японския престол.

Закон, позволяващ на император Акихито в срок от три години да абдикира поради напреднала възраст в полза на 57-годишния сега престолонаследник принц Нарухито, беше приет през юни от парламента на Япония.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мощен тайфун удари Япония

    Мощен тайфун причини тежки валежи в Япония, съобщи „Дейли Мейл“. Десетки хиляди души, живеещи в крайбрежните зони на страната, са били ...
    22.10.2017
    1 314
    0
  • Японският император ще абдикира

    Японският император Акихито заяви, че ще абдикира. Причина са здравословни проблеми, съобщи Би Би Си. 82-годишният Акихито е 125-ият поред суверен, ...
    13.07.2016
    2 213
    0
Новини по държави: