Отидете към основна версия

2 683 19

Шефът на Пентагона в опасна близост до врага (СНИМКИ)

  • корейски полуостров-
  • джеймс матис-
  • северна корея-
  • сащ-
  • ким чен-ун

Министърът на отбраната на САЩ посети демилитаризираната зона между двете Кореи

Снимки: БТА/АР

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис обвини Северна Корея, че се опитва да се сдобие с ядрен арсенал, за да плаши света с катастрофа. Той предупреди, че правителството на САЩ остава твърдо решено да накара КНДР да се съгласи на пълно ядрено разоръжаване, предаде Reuters.

Заедно с южнокорейския си колега Сон Йон-му Матис посети демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи и обеща солидарност на Юга.

"Ние стоим рамо до рамо с корейския народ срещу заплахата, която представлява режимът на Ким Чен-ун", заяви Матис. Той нарече управляващите в Пхенян репресивен режим, който гнети своя народ, като го лишава от свобода, сносен живот и човешко достойнство.

Матис отдели време да посети американско-южнокорейския наблюдателен пост, за да надникне в Северна Корея и да бъде информиран за условията по границата, създадена след примирието, сложило край на Корейската война през 1953 г.

Американският министър на отбраната подчерта усилията на правителството на Тръмп за дипломатическо решение на севернокорейския проблем, но предупреди, че САЩ няма да се поколебаят да предприемат военна акция, ако КНДР не спре ракетно-ядрената си програма.

Шефът на Пентагона ще се срещне с южнокорейски висши представители на годишните консултации по въпроси, свързани с отбраната на Корейския полуостров. Към Матис в Сеул ще се присъедини председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

За ноември е планирано посещение в Южна Корея на президента Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: