Отидете към основна версия

3 356 19

Никой не призна "независима" Каталуния

  • каталуния-
  • независимост-
  • референдум-
  • испания
Снимка: БТА/АР

Държавният департамент на САЩ заяви, че Каталуния е "неразделна част от Испания" и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната "силна и единна", предаде Reuters.

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт посочи, че двете съюзнички в НАТО "си сътрудничат тясно, за да дадем тласък на нашите общи приоритети в областта на сигурността и икономиката".

Нейното изявление показва ясното противопоставяне на САЩ на отцепване на Каталуния от Испания и създаване на независима република.

Позицията на Русия относно ситуацията в Каталуния остана непроменена, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, предаде ТАСС.

По-рано тя бе нарекла ситуацията в Каталуния вътрешен въпрос на Испания и подчерта, че Москва уважава суверенитета и териториалната цялост на страната.

Германия също не признава независимостта на Каталуния, предаде Reuters, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел - Щефен Зайберт.

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Тwitter. Той даде да се разбере, че Берлин "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германският външен министър Зигмар Габриел също каза, че създаването на нови разделителни линии и стени в Европа не отговаря на интересите на европейците, предаде ТАСС.

Мексико и Аржентина се обявиха за запазване на териториалната цялост на Испания и казаха, че не признават независимостта на Каталуния.

В пост в Тwitter мексиканският президент Енрике Пеня Нието изрази надежда за мирно и политическо решение на кризата.

В изявление на аржентинското министерство на външните работи се изразява надежда, че с помощна на конституционните средства ще бъде възстановена законността в рамките на мирното съществуване на испанския народ, така че да се гарантира единството и териториалната цялост на Испания.

Канада отхвърля едностранното обявяване на независимост от Каталуния и призовава за диалог с Мадрид, предаде CNN.

Според международните законови принципи, признати от Върховния съд на Канада, тези решения трябва да бъдат взимани в рамките на конституцията. Предвид това Отава признава една единна Испания, заяви Андрю Лесли, секретар на канадския външен министър Кристия Фрийланд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕП: Никой няма да признае Каталуния

    Никой никога няма да признае Каталуния за независима държава. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от France 24. ...
    29.10.2017
    1 574
    6
  • Юнкер: Не искам утре ЕС да се състои от 95 страни-членки

    Европейският съюз няма нужда от нови разделения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от BBC. Юнкер обяви за пореден ...
    28.10.2017
    1 801
    3
  • Чистка и избори в "независима" Каталуния (СНИМКИ)

    Испанският министър-председател Мариано Рахой обяви, че уволнява каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото сепаратистко правителство. Рахой също ...
    28.10.2017
    2 283
    9
  • Светът подкрепя Испания

    Държавният департамент на САЩ обяви подкрепата си към испанското правителство за избягване на автономията на Каталуния, съобщи Евронюс.. “Кат ...
    27.10.2017
    1 426
    10
  • За ЕС нищо не се променя

    В очите на ЕС, решението на Каталуния да обяви независимост, не променя нищо в нашето отношение спрямо Испания. Това заяви председателя на Европейския ...
    27.10.2017
    1 302
    3