Отидете към основна версия

1 442 4

Български учен ръководи изследователски проект за 45 млн. долара

  • професор лиана апостолова-
  • алцхаймер-
  • професор

Проф. д-р Лиана Апостолова оглавява първото голямо проучване в САЩ за ранно диагностициране на болестта Алцхаймер

Българката проф. д-р Лиана Апостолова работи в Медицинския университет в Индиана, САЩ.

Тя ще ръководи първото голямо проучване в САЩ за ранно диагностициране на болестта Алцхаймер. Проектът е на обща стойност 45 млн. долара и е насочено към хора под 65-годишна възраст.

Целта на проекта е да се установи как точно се развива болестта, а първите резултати се очакват до 2 г. "С напредването на медицината можем да видим болестта в мозъка на човека 20 г. преди да има симптоми. Тя започва с натрупване на протеин, който е токсичен“, обясни неврологът.

Проф. Лиана Апостолова завършва Медицинския университет в София. Тя е от семейство на учени. Прадядо ѝ - проф. Тошко Петров, е един от основателите на Медицинска академия.

Нейният дядо - проф. д-р Стефан Попов, е бил ръководител на катедра “Физиология” в плевенския университет, а баба ѝ е известен столичен стоматолог.

Майка ѝ е професор по биохимия и емигрира в САЩ през 90-те години, за да работи по научни проекти, а баща ѝ - по органична химия и преподава в Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

През 1998 г. Апостолова заминава в Америка, за да продължи медицинското си образование. "Знаейки винаги, че искам да правя наука, си давах сметка, че моето бъдеще е в САЩ“, споделя професорът.

Съпругът на Апостолова – Валентин Пенчев е директор на институт по мрежови науки към университета в Индиана в Блумингтън. Имат двама сина - Юлиян и Мартин, които са родени в Америка, но въпреки това знаят български език и гордо заявяват, че са българи.

Със семейството си често се прибират в България, тъй като родината им липсва непрестанно. "Няма по-красива държава от България за нас. Ние сме българи и много ни липсва. Работата в чужбина може да дава резултати, обаче се чувстваш като в изгнание и ти липсва българското“, категорична е Апостолова.

Споделя още, че българските общности в САЩ са изключително сплотени и всяка година се организират фестивали, на които се канят изпълнители и музиканти от родината.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини