Отидете към основна версия

3 737 13

Първи арести за "руската намеса" в САЩ

  • сащ-
  • арести-
  • пол манафорт

Обвинения срещу Пол Манафорт и Рик Гейтс

Снимка: БТА/AP

Бившият шеф на кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп Пол Манафорт получи заповед да се предаде на служителите на ФБР, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Той трябва да се яви пред службите заедно с младшия си бизнес партньор Рик Гейтс. Това са първите официални обвинения по разследването за "намесата" на Русия в изборите за президент на САЩ.

Според адвокатите на Манафорт, той вече е пристигнал във Вашингтон и се предал на представителите на ФБР в града.

Все още не е ясно какви точно обвинения са били повдигнати срещу него.

По-късно стана ясно, че Манафорт и Гейтс не са се признали за виновни по обвинението в пране на пари и останалите 11 обвинения, повдигнати срещу тях в разследването за "руска намеса" в президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщи Reuters.

Двамата се явиха пред федерален съдия във Вашингтон, след като по-рано днес се предадоха на властите.

"Уолстрийт джърнъл" писа, че Пол Манафорт е започнал да работи за руската страна още през 2004 г. Това е продължило до 2015 г., а през 2016 г. Манафорт оглави щаба на Тръмп.

През август 2016 г. той беше принуден да подаде оставка заради разкритията по руската афера. Една от конкретните причини беше информацията, че между 2007 г. и 2012 г. е получил от бившия президент на Украйна Виктор Янукович и неговата Партия на регионите над 12 милиона долара.

Той е един от хората от щаба на Тръмп, които специален прокурор разследва за връзки с Русия. Демократическата партия твърди, че руски хакери са стигнали до партийни данни, чието публикуване е поставил кандидата за президент на партията Хилари Клинтън в неудобно положение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини