Отидете към основна версия

2 023 7

Тръмп притиска Китай за Северна Корея

  • сащ-
  • китай-
  • северна корея-
  • доналд тръмп-
  • си дзинпин

Вашингтон иска от Пекин по-строги мерки срещу Пхенян

Американският президент Доналд Тръмп ще окаже натиск върху китайския си колега Си Дзинпин на срещата им следващата седмица. Целта е Пекин да предприеме по-строги мерки срещу Северна Корея, предаде Reuters.

Според високопоставени представители на правителството на САЩ Тръмп ще се опита да убеди Си Китай да ограничи износа на петрол, вноса на въглища и трансакциите със Северна Корея.

Далеч не е ясно обаче дали току-що преизбраният китайски лидер, който укрепи властта си на конгреса на управляващата комунистическа партия миналия месец, ще се съгласи. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея и се смята, че може да изиграе ключова роля за обуздаване на ядрените и ракетните програми на затворената комунистическа страна.

В отговор на поздравително послание на лидера Ким Чен-ун по случай преизбирането му китайският политик изрази надежда за устойчиво и стабилно развитие на двустранните отношения, предаде още Reuters, като се позова на севернокорейската официална информационна агенция КЦТА.

Си Дзинпин отправя пожелание Китай и Северна Корея да имат "положителен принос за защитата на регионалния мир и стабилност и на общия просперитет".

Размяната на приятелски послания между Ким и Си дойде в момент, когато Китай е призоваван от международната общност да положи повече усилия за спиране на ядрените и ракетните опити от страна на Северна Корея, които повишиха напрежението в глобален план.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини