Отидете към основна версия

3 388 4

Смъртоносен трус в Близкия изток (СНИМКИ)

  • иран-
  • ирак-
  • земетресение

Най-тежко пострадали са провинциите Керманшах и Илам в западната част на Иран

Снимки: БТА/АР

Увеличава се броят на жертвите на силния земен трус, разтърсил през изминалата нощ район по границата на Иран с Ирак. Тази сутрин кризисният екип към иранското вътрешно министерство съобщи за 328 загинали на територията на страната и 2530 ранени, предаде Reuters.

Най-тежко пострадали са провинциите Керманшах и Илам в западната част на Иран.

Властите очакват броят на жертвите да расте, тъй като спасителите бавно стигат до някои труднодостъпни райони. Държавните медии заявиха, че ситуацията в пострадалите зони е под контрол и призоваха населението да запази спокойствие.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей разпореди на правителството и въоръжените сили да мобилизират всички свои средства, за да подпомогнат хората. Според официалната агенция ИРНА най-малко 30 екипа спасители от Червения полумесец са изпратени в пострадалите райони.

Не са причинени щети на стратегически обекти като петролно-газови съоръжения, летищата работят в нормален режим. В пострадалите райони са организирани полеви болници, раздават се храни, топли дрехи и гориво.

След първия трус с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер (според Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център) е имало 12 вторични труса с магнитуд от 3,6 до 4,7. Огнището е било на 32 километра северно от град Сарпол е Захаб и на 100 километра югоизточно от иракския град Сулеймания. Дълбочината е била 10 километра.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи помощ на Иран и Ирак за ликвидиране на последиците от бедствието.

Багдад съобщи за 7 загинали и разрушения на иракска територия.

По данни на американския Геофизичен институт трусът е станал на дълбочина от 25 км, на трийсетина километра югозападно от град Халабджа, в планинска зона на иракската провинция Сулеймания.

Земетресението разтърси и турските погранични градове. То се е усетило много силно, предизвикало е голяма паника, но няма данни за разрушения, жертви или пострадали хора. Много граждани от югоизточните окръзи на Турция са прекарали нощта на открито.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • 6.1 по Рихтер отново разлюляха Иран

    Земетресение с магнитуд 6.1 разлюля район североизточно от иранския град Керман, административен център на едноименната провинция, съобщи Reuters. ...
    12.12.2017
    909
    1
  • Силен трус в Иран - Декември 2017

    Силно земетресение разтърси Иран, съобщи CNBC. Трусът е бил с магнитуди от 6.3 по скалата на Рихтер. Неговият епицентър е бил на 58 км. североизточ ...
    01.12.2017
    961
    3
  • Иран се съвзема трудно след апокалипсиса (СНИМКИ)

    Иранският президент Хасан Рохани обеща възможно най-бързо възстановяване на районите, понесли най-големи разрушения при силното земетресение с магниту ...
    14.11.2017
    1 543
    1
  • Пълна разруха след зловещия трус

    Над 400 души са загинали след мощния трус в Ирак и Иран, съобщи ТАСС. Трусът беше със сила от 7.3 по скалата на Рихтер. Той беше най-силен на грани ...
    13.11.2017
    1 573
    3