13 Ноември, 2017 07:53 3 379 4

Смъртоносен трус в Близкия изток (СНИМКИ)

  • иран-
  • ирак-
  • земетресение

Най-тежко пострадали са провинциите Керманшах и Илам в западната част на Иран

Смъртоносен трус в Близкия изток (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Увеличава се броят на жертвите на силния земен трус, разтърсил през изминалата нощ район по границата на Иран с Ирак. Тази сутрин кризисният екип към иранското вътрешно министерство съобщи за 328 загинали на територията на страната и 2530 ранени, предаде Reuters.

Най-тежко пострадали са провинциите Керманшах и Илам в западната част на Иран.

Властите очакват броят на жертвите да расте, тъй като спасителите бавно стигат до някои труднодостъпни райони. Държавните медии заявиха, че ситуацията в пострадалите зони е под контрол и призоваха населението да запази спокойствие.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей разпореди на правителството и въоръжените сили да мобилизират всички свои средства, за да подпомогнат хората. Според официалната агенция ИРНА най-малко 30 екипа спасители от Червения полумесец са изпратени в пострадалите райони.

Не са причинени щети на стратегически обекти като петролно-газови съоръжения, летищата работят в нормален режим. В пострадалите райони са организирани полеви болници, раздават се храни, топли дрехи и гориво.

Смъртоносен трус в Близкия изток (СНИМКИ)

След първия трус с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер (според Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център) е имало 12 вторични труса с магнитуд от 3,6 до 4,7. Огнището е било на 32 километра северно от град Сарпол е Захаб и на 100 километра югоизточно от иракския град Сулеймания. Дълбочината е била 10 километра.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи помощ на Иран и Ирак за ликвидиране на последиците от бедствието.

Смъртоносен трус в Близкия изток (СНИМКИ)

Смъртоносен трус в Близкия изток (СНИМКИ)

Багдад съобщи за 7 загинали и разрушения на иракска територия.

По данни на американския Геофизичен институт трусът е станал на дълбочина от 25 км, на трийсетина километра югозападно от град Халабджа, в планинска зона на иракската провинция Сулеймания.

Земетресението разтърси и турските погранични градове. То се е усетило много силно, предизвикало е голяма паника, но няма данни за разрушения, жертви или пострадали хора. Много граждани от югоизточните окръзи на Турция са прекарали нощта на открито.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глобал

    19 0 Отговор
    Горките. Не стига войната, а сега и земен трус.
    Доста жертви дадоха, хората.
  • 2 Дедо Грую

    3 4 Отговор
    ХААРП?

    Коментиран от #3

  • 3 Лачко

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Грую":

    Щеше да се усети във въздуха, тук е само трус. Може да е подземен опит.

    Коментиран от #4

  • 4 неразбирач

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лачко":

    Как бе, да не си с глава, като антена? Пък и дедо Грую е прав, пак са объркали копчетата на ХААРП-А! Или пък не...