Отидете към основна версия

2 867 23

САЩ и Турция в безмилостна борба с всички терористи

  • сащ-
  • турция-
  • сирия-
  • терористи-
  • разговор
Снимка: АР/БТА

САЩ и Турция се договориха да водят съвместна борба срещу терористичните организации „Ислямска държава”, Кюрдската работническа партия и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Това стана по време на телефонен разговор между президентите на двете държави Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган, предаде агенция Reuters.

Тръмп е уведомил Ердоган за планираните промени за оказване на помощ на съюзническите сили в Сирия, както и за покупка от страна на Анкара на американско военно оборудване.

Двамата лидери са подчертали „важността на изпълнението на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде приключена по мирен път гражданската война” в Сирия. „В съответствие с досегашната ни политика, президентът Тръмп е уведомил турския си колега за промени във военната поддръжка на нашите партньори в Сирия, след като битката за Ракка е завършена и се навлиза във фаза на стабилизиране с цел недопускане връщането на бойците на Ислямска държава”, пише в съобщение до медиите Белия дом.

В петък министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че Тръмп е обещал на турския президент да прекрати доставката на оръжие на Сирийските демократични сили (СДС). „Турската страна е удовлетворена от декларираното” от американския президент.

През последните няколко месеца Анкара отправи критика по отношение политиката на Вашингтон относно въоръжаването на СДС, като окачестви тези действия като „погрешни”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ту-22М3 хвърля бомби над Сирия (ВИДЕО)

    Министерството на отбраната на Русия разпространи кадри от акция на бомбардировача Ту-22М3 над североизточна Сирия. Видеото е публикувано на Facebook ...
    26.11.2017
    6 001
    32
  • Западен Ирак е свободен (СНИМКИ)

    В събота въоръжените сили на Ирак напълно освободиха територията разположена между провинциите Салах ад Дин и Ал Анбар в пустинята Джазира от бойците ...
    25.11.2017
    3 381
    5