Отидете към основна версия

2 793 4

Развод ще има!

  • брекзит-
  • развод-
  • ес-
  • великобритания-
  • юнкер-
  • тереза мей

Значителен напредък в преговорите за Брекзит

Значителен прогрес беше постигнат на преговорите за Брекзит, съобщиха медиите на Острова. Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещнаха в Брюксел за изтощителни разговори.

Британските медии посочват, че резултатите са повече от позитивни. Началникът на кабинета на Юнкер публика снимка с „бял дим“ - символът за избирането на нов папа – в социалните мрежи. „Скай нюз“ пише за значителен прогрес.

Двете страни са постигнали договорка по основните въпроси за излизането на Великобритания от Европейския съюз – каквото беше желанието на близо 52% от британските граждани на проведения референдум през миналата година.

Един от ключовите въпроси, по които двете страни имаха сериозни различия, е за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Великобритания е внесла съществени промени, от които сме доволни, обявиха от Демократична юнионистка партия.

Европейската комисия препоръча днес на Европейския съвет да приеме, че на първия етап от преговорите с Обединеното кралство е постигнат достатъчен напредък. Оценката на Комисията почива на съвместен доклад, приет от преговарящите на Комисията и на правителството на Обединеното кралство, който бе подкрепен от министър-председателя Тереза Мей по време на среща с Жан-Клод Юнкер.

ЕК е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области, определени в Насоките на Европейския съвет от 29 април 2017 г. — правата на гражданите, диалогът относно Ирландия и Северна Ирландия и финансовото споразумение. Преговарящият на Съюза изказа уверения, че житейският избор на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще бъде защитен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: