Отидете към основна версия

3 768 14

Гърция под тревога: Проблемът с мигрантите се разраства

  • гърция-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • реджеп ердоган

Правителството в Атина полага усилия, за да облекчи ситуацията по островите в Егейско море, където има 15 хиляди бежанци

Снимки: БТА/АР

Гръцкото правителство е под тревога заради мигрантите, тъй като проблемът се разраства, алармира в. "Вима".

Според изданието тревогата е била продиктувана от факта, че голяма част от споразумението между ЕС и Турция, отнасящо се до връщането на мигранти не се реализира, а това става в момент, когато властите по островите изнемогват и не са в състояние да се справят със ситуацията.

В. "Катимерини" пише, че бежанският проблем е бил тема на заседание на кабинета, ръководено лично от премиера Алексис Ципрас. То е било свикано само няколко дни след визитата на турския президент в Гърция, на което е била постигната договореност между Ципрас и Ердоган за стартиране на реадмисии на мигранти не само от островите в източната част на Егейско море, но и от вътрешността на страната към Турция.

Изданието твърди, че е имало искане за това от страна на Ципрас и че Ердоган го е приел, за да бъдат разтоварени гръцките острови откъм бежанци.

Нюз.ин цитира германския в. "Ханделсблат", който също се спира на темата. Изданието подчертава, че гръцкото правителство полага усилия, за да облекчи ситуацията по островите в Егейско море, където има 15 хиляди мигранти.

Неправителствени организации бият тревога, че лагерите по островите са препълнени и неподготвени за зимните условия. Извежда се и оценката на австрийския в. "Стандарт", който също предупреждава, че оспорваното споразумение за бежанците не е дало очаквания резултат, тъй като само е ограничило потоците от мигранти.

Вестникът изтъква, че от началото на бежанската криза на Гърция са били предоставени над 1 млрд. евро, като половината от тези средства са отишли в държавата, а другата половина при неправителствени организации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: