Отидете към основна версия

3 040 17

Вашингтон: Стената на плача остава в Израел

  • израел-
  • ерусалим-
  • стена на плача-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Подобна позиция заплашва да разпали още повече напрежението в региона

Снимки: БТА/АР

САЩ предвиждат Стената на плача в Източен Ерусалим да остане в Израел в съответствие с евентуалното мирно споразумение с палестинците. Това заяви високопоставен представител на правителството на президента Доналд Тръмп, цитиран от Reuters.

Агенцията отбелязва, че това изказване заплашва да разпали още повече напрежението, което и без това е силно сред палестинците и арабския свят като цяло заради решението на Тръмп да признае цял Ерусалим за столица на Израел.

"Не можем да си представим ситуация, при която Стената на плача да не е част от Израел", каза въпросният източник, пожелал анонимност, преди посещението на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в региона следващата седмица.

Стената на плача, остатъците от западната стена на Втория храм в Ерусалим, е свещено място за последователите на юдаизма. Тя се намира на място в града, което е точка на религиозно напрежение между евреите и мюсюлманите. Първите го наричат Храмовия хълм, а вторите - Благородното светилище.

Представителят на Вашингтон коментира, че Тръмп е доказал с признаването на Ерусалим за столица на Израел, че държи на думата си, и настоя, че президентът е ангажиран с постигането на мир.

"Очаквахме гневните реакции, но ще продължим да работим здраво по нашия план. . . Разбираме, че палестинците може да имат нужда от малък период на отрезвяване, но няма проблем. . . Така че ние ще сме готови, когато палестинците станат готови да възобновят преговорите, но междувременно ни чака много работа", каза представителят на американското правителство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини