Отидете към основна версия

1 150 3

Жена е новият епископ на Лондон

  • лондон-
  • сара мълали-
  • епископ-
  • англиканска църква

Бившата медицинска сестра Сара Мълали зае един от най-важните постове в Англиканската църква

Бившата медицинска сестра Сара Мълали беше назначена за епископ на Лондон. Това е първата жена на този пост, един от най-важните в Англиканската църква, предаде Reuters.

Мълали е 133-ият епископ на столицата на Обединеното кралство, а постът е третият по важност в йерархията на Англиканската църква след този на Кентърбърийския архиепископ и на епископа на Йорк.

"За мен е голяма чест", каза 55-годишната Мълали, която е омъжена и има две деца. Церемонията по встъпването й в длъжност ще се състои на Нова година в лондонската катедрала "Свети Павел".

Мълали е ръкоположена за свещеник през 2001 г., а през 2015 г. става епископ на Кредитън в Югоизточна Англия. Англиканската църква позволява на жени да стават свещеници от 1994 г., но първата жена бе ръкоположена за епископ едва през 2014 г.

Англиканската църква остава дълбоко разделена по въпроса за жените духовници. Жени епископи има в Канада, САЩ, Австралия и Нова Зеландия, но клоновете на Англиканската църква в Африка и в други развиващи се страни все още не ръкополагат жени за свещеници.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кланета в Лондон

    Четирима души са загинали след серия от нападения в Лондон, съобщи Би Би Си. Нападенията са били извършени с нож. Пети човек е в тежко състояние. ...
    01.01.2018
    10 256
    26
Новини по държави: