Отидете към основна версия

5 537 18

В Япония: Това е възмутително. Не може да се вярва на САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • япония-
  • окинава-
  • хеликоптер

Губернаторът на Окинава протестира, след като американски хеликоптери прелетяха над местно училище

Снимки: БТА/АР

Губернаторът на японската префектура Окинава изрази възмущение, след като американски военни хеликоптери прелетяха над училище, където миналия месец падна прозорец от такъв вертолет, съобщи Reuters.

"Не може да се вярва на силите на САЩ. Това е напълно възмутително", каза Такеши Онага на пресконференция.

Японското министерство на отбраната заяви, че макар американската армия да е обещала да избягва прелитанията над училището, хеликоптерите са направили това вчера.

Американските сили на остров Окинава отрекоха тяхна авиация да е прелетяла над училището.
Редица произшествия с участието на въоръжените сили на САЩ на острова през последните месеци разгневиха местните жители.

"Както можете да видите от нашите видеокадри, долната част на хеликоптерите е ясно видима при прелитането им", каза пред репортери японският министър на отбраната Ицунори Онодера, имайки предвид видеозапис, заснет от училището.

На 13 декември прозорец на хеликоптер падна на територията на училището, разгневявайки родители, училищни служители и местни политици. Никой не беше ранен.

Събранието на префектура Окинава прие документи, изискващи преустановяването на дейността на база "Футенма" до февруари 2019 г. и преместването на американските морски пехотинци от острова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: