Отидете към основна версия

4 249 77

САЩ: Русия е по-голяма заплаха от тероризма

  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • тероризъм-
  • заплаха-
  • джим матис-
  • отбрана

САЩ виждат конкуренция в лицето на Китай и Русия

Снимка: БТА/ AP

Противопоставянето на нарастващата китайска военна мощ и агресивността на Русия сега е най-важният приоритет за националната сигурност на САЩ. Терористичната заплаха е едва след това, съобщиха американците медии, позовавайки се на официална позиция на Пентагона.

Новата национална стратегия за отбрана на американските въоръжени сили посочва, че Китай и Русия застрашават американското военно предимство в световен мащаб. Това изисква увеличаване на инвестициите, за да могат американските сили да бъдат по-смъртоносни, бързи и готови за война.

„Ще продължим да се борим срещу тероризма, но голямото съревнование във военно отношение сега е основен фокус на американската национална сигурност“, заяви министърът на отбраната Джим Матис.

Той посочи, че джихадистката групировка „Ислямска държава“ е била победена в Сирия и Ирак, с което се е сложило край на обявения от нея халифат. Въпреки това „Ал Кайда“ и други екстремистки групировки продължават да представляват заплаха за света.

Документът отразява притесненията на Вашингтон от нарастващата мощ на Китай и влиянието на азиатската страна в Южнокитайско море, включително и натрупването на военни части. САЩ са притеснени и от агресивните военни действия на Русия, включително намесата в сирийския конфликт, който започна през 2011 година.

В новата национална стратегия, одобрена от администрацията на президента Доналд Тръмп, се казва, че фокусът трябва да е насочен към приоритизиране готовността за война. В документа на Пентагона пише още, че съюзниците и партньорите на Съединените американски щати са от решаващо значение и могат да предоставят допълнителни възможности и достъп до други региони, пише „Дейли Сабах“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини