Отидете към основна версия

1 793 6

Facebook: Руски агенти играха за Тръмп

  • facebook-
  • фейсбук-
  • избори-
  • русия-
  • агент-
  • доналд тръмп

Чужденците са създали 129 събития за изборите в САЩ, заявиха шефовете на социалната мрежа

Снимка: БТА/АР

По време на президентската кампания през 2016 г. руски агенти са създали в социалната мрежа Facebook 129 събития, свързани с изборите. Новината предаде Reuters, като цитира писмени показания на компанията пред Конгреса.

В публикуваното писмено изявление на Facebook, което носи дата 8 януари, се съобщава, че събитията са били видяни от 338 000 различни акаунта. Общо 62 500 са заявили, че ще присъстват. Компанията заяви, че не разполага с информация кои от събитията са се състояли.

През септември Facebook заяви само, че руснаци са създали "няколко рекламирани събития".

Появилите се след това копия на страници на събития показват, че поне някои от тях са били политически събирания, фокусиращи се върху спорни въпроси като имиграцията. Русия отхвърля изводите на разузнавателни агенции от САЩ, че се е опитвала да се намеси в демократичния процес зад Океана.

Facebook съобщи информацията на Конгреса в отговор на писмено запитване от Сенатската комисия по разузнаване.

Компанията съобщи, че е открила припокриване между маркетинга, извършен от руски агенти през 2016 г., и посланията на кампанията на президента Доналд Тръмп, но ги определи като незначителни.

Facebook подчерта, че не е в положение, в което да съди за обвиненията в съглашателство между двата лагера, които Тръмп отхвърля. Президентът вече определи разследването като "лов на вещици".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини