Отидете към основна версия

7 984 21

Обединение с Румъния може да предизвика война

  • молдова-
  • молдова-
  • игор додон-
  • румъния

Президентът на Молдова Игор Додон смята, че активизирането на привържениците на идеята може да доведе до граждански конфликт

Президентът на Молдова Игор Додон смята, че активизирането на привържениците на идеята за обединение с Румъния може да доведе до гражданска война в страната, съобщи ТАСС.

"Искам да стане ясно: обединение с Румъния - това е гражданска война. Аз не се страхувам да говоря за това. Ние няма да позволим на никого да ликвидира държавността на Молдова и ще използваме за това всички законови средства, а ако вие действате незаконно, то ще получите съответния отговор", предупреждава молдовският президент в интервюто, части от което е публикувал на страницата си във Facebook.

Додон казва, че ситуацията от 1918 г., когато молдовските депутати са били заставени от румънски войници да гласуват за обединение, няма да се повтори.

Тази седмица Додон изрази безпокойство от активизирането на привържениците на идеята за обединение с Румъния, които започнаха събиране на подписи сред депутатите от градски и общински съвети, отбелязва ТАСС.

Същевременно девет населени места в Молдова са подписали до момента символична Декларация за обединение с Румъния, допълва румънският информационен сайт Зиаре.

Молдова е била част от Румъния до 1940 г., когато е била анексирана от Съветския съюз. През 1991 г. Молдова обяви независимост. Около четири-пети от четиримилионното население на Молдова е с румънски корени. В двете страни има партии и организации, които подкрепят идеята за обединение на Румъния и Молдова.

Според проучванията привържениците на идеята в Румъния са около 68 процента, а в Молдова - 21 на сто. Сегашният президент на Молдова Игор Додон е определян като проруски ориентиран.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Молдова иска милиарди долари от Русия

    В интервю за в. „Латвиас авизе“ председателят на парламента на Молдова Андриан Канду определя руските миротворци в Приднестровието като &b ...
    22.01.2018
    4 057
    34
  • Русия беснее срещу Молдова

    Русия си запазва правото да ограничи действията, които управляващите в Молдова са въвели срещу руските медии в страната. Това заяви говорителят на рус ...
    11.01.2018
    4 001
    21
  • Молдова въвежда румънския за официален език

    Правителството в Кишинев прие проектозакон, който ще признае румънския език като официален за страната, съобщи Accent Tv. В края на октомври беше п ...
    14.12.2017
    2 327
    6