Отидете към основна версия

3 030 16

Историческо! Ердоган на визита при папата (СНИМКИ)

  • реджеп ердоган-
  • папа франциск-
  • ватикан

Двамата лидери разговаряха за Ерусалим, Сирия и кризата с бежанците

Снимки: БТА/АР

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с папа Франциск, за да обсъди с него въпроса за Ерусалим и отзвука от решението на президента Доналд Тръмп да признае свещения град за столица на Израел, съобщи Reuters.

И двамата изразиха загриженост от решението, което според много съюзници на САЩ може да обрече на провал мирните усилия в Близкия изток. Ердоган и папата разговаряха още за Сирия, Ирак, хуманитарната помощ и бежанците.

Ватиканът подкрепя решение от две държави за палестинско-израелския конфликт като двете страни трябва да се договорят за статута на Ерусалим като част от мирния процес.

Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата им независима държава, докато Израел обяви целия град за своя "обединена и вечна столица".

Ердоган и папата говориха по телефона след като Тръмп обяви решението си през декември и се съгласиха, че всяка промяна на статута на Ерусалим трябва да бъде избегната.

Преди да отпътува от Турция Ердоган заяви, че САЩ са се изолирали по въпроса за Ерусалим.

Демонстрации срещу Ердоган за човешките права и ситуацията с турските кюрди са планирани в Рим. Около 3500 полицаи и служители на сигурността охраняват реда в италианската столица.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мини армия ще пази Ердоган в Рим

    Мерките за сигурност в италианската столица ще бъдат издигнати на най-високо ниво за посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Рим, съобщава ч ...
    02.02.2018
    3 570
    26
  • Историческо. Ердоган отива във Ватикана

    Турският президент Реджеп Ердоган ще замине на 5 февруари на посещение във Ватикана, където ще се срещне с папа Франциск, съобщи НТВ. Сред основнит ...
    16.01.2018
    2 100
    2