Отидете към основна версия

2 166 11

Меркел: ЕС и Полша да намерят решение за бежанците

  • меркел-
  • бежанци-
  • квота-
  • полша-
  • ес
Снимки: АР/БТА

Германският канцлер Ангела Меркел разчита на успешно разрешение на спора между Брюксел и Варшава относно въпроса за квотите на бежанците. „По въпроса за разпределението броя на бежанците сме на различни позиции и преговорите трябва да продължат. Залагам на това, че ще намерим единно и европейско решение” , каза Меркел в навечерието на визитата на полския премиер Матуеш Моравеци в Берлин на 16 февруари.

През есента на 2015 г. страните членки на ЕС приеха решение за разселване на тяхна територия на 160 000 бежанци, които към онзи момента са се намирали на територията на Гърция и Италия. Против миграционните квоти се обяви не само Полша, но също така Унгария, Словения и Чехия. „Всички ние с влизането си в Европейския Съюз сме поели ангажимента да съблюдаваме правовия ред. И ако по темата има някакви въпроси, съмнения или критики, то следва да ги обсъдим. Затова смятат, че преговорите между Полша и ЕС ще бъдат успешни”, изрази надежда германският канцлер.

Меркел не пропусна възможността да коментира и приетия наскоро закон относно термина „полски лагери на смъртта”. „Ние, бидейки германци, носим отговорност за това, което се е случило по време на Холокост”, каза Меркел. Според нея за тези концентрационни лагери „отговорност носи Германия” и федералното правителство напълно осъзнава това.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини