Отидете към основна версия

3 103 12

САЩ платиха 100 000 USD на руснак

  • русия-
  • сащ-
  • хакер
Снимка: Shutterstock

Американската разведка е платила 100 000 USD миналия септември на руснак, който в замяна е обещал да върне откраднато от хакери кибер оръжие от Агенцията за национална безопасност (АНБ). Сделката е била финализирана след няколкомесечни преговори, съобщава американското издание The New York Times. Парите са били предадени на руснака в куфар оставен в берлински хотел. По данни на The New York Times това е бил аванс от крайната сума – 1 млн. USD.

Руснакът също така е възнамерявал да предостави някой компрометиращи американския президент Доналд Тръмп материали. Представители на американското разузнаване обаче са заявили, че не им трябва подобна информация от човек свързан с руските спецслужби и източноевропейски кибер престъпници.

Руснакът не е предоставил никакво кибер оръжие, тъй като американското разузнаване е решило да се откаже от сделката, опасявайки се, че може да стане част от руска операция за всяване на раздор в американското правителство.

Коментар от ЦРУ няма, а АНБ се ограничи с отговор, че „всички сътрудници пожизнено са задължени да пазят секретна информация”.

През 2016 г. група хакери откраднаха зловреден софтуер от АНБ, който се е използвал за проникване в електронни устройства и мрежи в различни държави. През 2017 г. кодът беше пуснат в мрежата, а хакерите го използваха за създаването на вирус.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини