Отидете към основна версия

16 352 61

Глобална война назрява в Сирия (СНИМКИ)

  • сирия-
  • русия-
  • сащ-
  • башар асад-
  • ислямска държава

Русия влезе във война, която може да загуби и то с много негативни последици, твърди експерт

Снимки: БТА/АР

Русия влезе във война в Сирия, която може да загуби и то с много негативни последици.

Опитът да се конфронтират руски части с американски е толкова глупав, че е трудно да бъде коментиран. Това пише Виктор Шевчук, цитиран от "Руски свят".

Обстановката в Сирия се изостря и то в три региона на страната-Северен, Централен и Южен. Днес се вижда, че съдбите и на Башар Асад, и на руските интереси са предрешени до голяма степен.

Пет държави са заявили интересите си в района и имат свои военни сили или участват в тях. Но техните цели са много различни. САЩ държат да контролират най-големия район за добив на петрол и природен газ в Сирия и да ликвидират напълно частите на "Ислямска държава" в него.

Турция има за цел да изтласка кюрдите от пограничните райони. Израел иска да унищожи армията на ХАМАС и да създаде пояс на сигурност на Голанските възвишения. Иран иска да контролира Сирия, която смята за "сърцето на Близкия Изток" и в името на това дава много човешки жертви и поставя под угроза вътрешната си стабилност.

Москва държи да запази Башар Асад начело на режима в Дамаск и да остане в региона с, макар и неголеми, военни сили. Проблемът е,че всяко движение на руски или ирански части и авиация може и вече среща противодействие и тези страни търпят загуби. А вече отвоюваните територии руските части и съюзниците на Асад удържат трудно.

Ако се стигне до открит сблъсък между две или повече от държавите в Сирия, той лесно може да прерасне в глобален конфликт. Две събития от няколко дни показват ясно ,че при такова развитие, руските интереси ще бъдат изцяло игнорирани.

Унищожаването на нападаща петролното поле в Дейр-ез-Зор колона, военни от руски наемници и правителствени войски е първата аларма. Предупреждението на американците е достатъчно ясно и едва ли негово повторение ще е полезно на Москва.

Израелски самолети са унищожили при атака на позиции на правителствените части и ХАМАС и руски военен склад е втората. Това също е предупреждение от страна на Тел Авив.

Приключването на войната в Сирия е още много далеч. Но прогнозата е, че Русия няма сериозни шансове нито да запази Асад, нито да си осигури трайно присъствие в района. Кога ще стане това, зависи от следващите месеци. Но едно е ясно-конфликт на Москва с която и да е от останалите военни сили в Сирия ще бъде фатално.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ размазали сирийските сили с Б-52

    САЩ са използвали бомбардировачи Б-52 в атаката си срещу сирийските правителствени сили, съобщи „Ал Масдар“. През миналата седмица амер ...
    14.02.2018
    5 367
    41
  • САЩ създават квазидържава в Сирия

    САЩ застрашават целостта на Сирия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости. „Явно САЩ планират да останат в ...
    13.02.2018
    4 687
    27
  • Руснаци загинали при сблъсък със САЩ?

    Руски доброволци са били убити при сблъсъци с оглавяваната от САЩ коалиция в Сирия, съобщи The Moscow Times. През миналата седмица силите на САЩ на ...
    13.02.2018
    6 546
    54
  • САЩ: Русия пречи на борбата с ИДИЛ

    Русия създава пречки пред борбата на САЩ с „Ислямска държава“. Това се казва в доклад на Пентагона. От американското военно министерств ...
    12.02.2018
    6 926
    44
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания